Samuel Brynolf

Akvarell, resurser för perspektivlära och vikten av en bra skiss som grund

daniel-cheung-129841-2

Under hösten köpte jag på mig färger och annat material för att börja måla akvareller. Sedan jag gjorde jobb av min förra hobby (form + funktion = Äventyret) har det för mig försvunnit en ganska stor ingrediens av skapande där det inte spelar någon roll hur det går, men där man ändå får ut massor av målandet.

Går det bra då? Njae. Men akvareller är otroligt kul. Sedan jag gjorde jobb av min förra hobby (form + funktion = Äventyret) har det för mig försvunnit en ganska stor ingrediens av skapande där det inte spelar någon roll hur det går, men där man ändå får ut massor av det. Musiken kommer säkert att göra återtåg någon gång, men just nu är småbarnslivet lite för tajt för att turnera. Och tystnaden är lite för viktig på kvällarna, när barnen somnat. Då är akvareller tystare.

Jag har ett konto på instagram där jag dokumenterar för mig själv. Akvarell är tacksamt i aspekten att det är det abstrakta som är grejen — hjärnan fyller i med detaljer och känslor där du vågar lämna plats för detta. Perfekt för mig som aldrig lärde mig teckna foto realistiskt.

Dock, en insikt som jag gjorde nyligen är skissens betydelse för den färdiga målningen. Ja, akvarell kan vara mycket abstrakt och det råkar passa mig. Men det är fortfarande så att ju bättre skiss som ligger till grund för det abstrakta, ju mer upplevelse och improvisation kan jag hänga upp på denna utan att riskera att ta sönder alltihop. Jag inser att jag behöver lära mig grunder i både landskapsmålning, perspektivlära, stilleben och kroki. Så det är ju att öppna en pandoras ask av lärande vilket inte stressar mig alls, tvärtom.

Jag gillar böcker tack vare det pedagogiska greppet, där enskilda tutorials online är svårt att sätta upp ordningen på och bedöma som helhet för mig som nybörjare. Där fungerar vi ju olika allihop, jag har alltid gillat att få ordning på grunderna för att sedan improvisera.

Nedan är min lista av resurser, just nu mest böcker. Och jag har identifierat perspektivlära som mitt viktigaste att få ordning på. Jag får se vad jag tar mig an härnäst, kanske att lära mig teckna landskapsdetaljer — såsom träd :/

Böcker om perspektivlära

Jag hittade böckerna ovan på 10 Best Perspective Books For Artists hos Concept Art Empire. Det fanns många fler som jag valde bort. Böcker på svenska? Förvånande fattigt.

Det här får lov att bli ett inlägg som får återgå till, och uppdatera läslistorna. Foto av Daniel Cheung, Unsplash