Samuel Brynolf

Säg hej till samuelbrynolf.se!

Jag har bloggat sedan 2013 på Note To Helf men nu är det läge att fortsätta här istället. Här kommer en kort genomgång av anledningarna, ämnen och en summering av bloggen ur ett tekniskt perspektiv. Välkommen!

Som jag beskriver här blev NTH (min gamla blogg) svårt att hålla i av tre anledningar:

 1. Den var mest en intern jobbdagbok—men ibland postade jag längre artiklar. De längre artiklarna var roligast att skriva men passade inte in i helheten, särskilt inte för att motivera vidare läsning hos en ny besökare.
 2. Otydlig avsändare.
 3. Det är kul att bygga nytt. Det är många saker som jag behövde göra på NTH, både för lärande och för att sajten behövde det. Bra läge att introducera SSL, ny hosting och ett uppdaterat ramverk på en helt ny grundplåt.

Innehållsguide

Jag flyttade över bra innehåll från NTH till samuelbrynolf.se men behåll de gamla publiceringsdatumen. Innehållet framöver kommer att spegla vad jag som designer gör och inspireras av: Formgivning, gränssnitt, koncept och prototypande.

För mig är begreppet design komplext, eftersom det rymmer så mycket mer än formgivningsbitarna för mig. Med det sagt: Det här är en designblogg.

Det är enklast att följa inläggen per ämne (via Ämnen i huvudnavigationen). Öppna listningen så ger nog den bäst överblick av innehåll och teman. Längre inlägg har ofta ämnet (etiketten/taggen) pamfletter. Andra ämnen som jag hoppas på att fylla med mer innehåll är:

Begreppen ovan är otroligt intressanta. Det händer så mycket just nu inom dessa, som har så stor genomslagskraft i våra liv. Teknologi och ekonomi är enligt min uppfattning det som driver mänsklighetens utveckling. Jag är inte Marxist, men jag tycker att den historiska materialismen sammanfattar mekanismerna som teknologin spelar för vår existens. Därför är det lätt att fascineras av vad som sker just nu i exempelvis samspelet mellan människa och maskin.

Disclaimer: Äventyret kommer att vara representerat såklart, men tankarna här är mina egna och uttrycker inte per automatik vad Äventyret tycker i alla frågor.

Tekniskt grejs

Bloggen sitter på WordPress och hostas av Siteground. Cloudflare som CDN hänger egentligen med i installationen hos Siteground, men jag fick sätta upp det själv för att få stöd för SSL utan att betala Siteground för deras specialplugin (för att få tillgång till något som är gratis hos Cloudflare själva…).

Temat samuelbrynolf.se

Temat har behållit strukturen från Underscores men lagts ihop med Äventyrets frontend boilerplate Hammer & Chisel 1.0. Det enda typsnittet som används är FF Tisa Pro. Temats fyra mediaqueries påverkar mest typografin och jag använder rem i större utsträckning än em, som jag annars gör.

Fem viktiga plugins

Jag är allergisk mot att bygga dependencies mot plugins när jag utvecklar teman, även om bara jag är användaren av temat. När jag ändå gör det motiverar jag det med att inget ska gå sönder utan pluginet och att jag ska förstå helt hur pluginet är uppbyggt.

 • Advanced Custom Fields
  Används för att bygga ut WordPress-admin till att bli mer av ett CMS. Detta är ett topp-plugin eftersom det egentligen bara lägger till ett UI för Custom Fields som ju ligger i WP-kärnan. Det betyder att inga märkligheter sker i databaserna för det innehåll som populeras via detta plugin och är i praktiken åtkomligt även utan själva pluginet.
 • Comet Cache
  Det finns ju många bra cache-plugins för WordPress. Den här är dock ypperlig tillsammans med metoden att sätta critical css med cookies: Du kan nämligen skapa tilläggsplugin för att modifiera Comet Cache. För mitt upplägg är det kritiskt att kunna göra ett undantag för cookies samt lämna viss backend-dynamik ifred för cachning, så att jag kan styra inläsningen inline/cachad-css. Comet Cache to the rescue.
 • Make it Srcset
  Egenbyggt: Bygger ut srcset till att använda sizes-attributet smartare än det som är inbyggt i WordPress, slipper requests för src, stöd för lazyloading och en enklare lightbox. Mer kontroll av alla aspekter och fler bildstorlekar ger ännu lättare bilder att ladda in, än med den inbyggda lösningen. Fallback är WordPress egna lösning.
 • Critical Css
  Egenbyggt: Inga konstigheter. Lägg in den viktigaste stylingen inline i <head> om besökaren inte cachat innehållet tidigare. Fallback: Precis som vanligt.
 • Bento AjaxPagin
  Egenbyggt: Ladda fler poster med ajax som paginering. När det är installerat hi-jackas next_posts_link() som utan JavaScript är en vanlig länk. History Js används för att få fram riktig URL så man vet var man är och kunna backa inladdningarna via browsern.

Kontakta mig om du vill köra temat med samma setup så hjälper jag dig igång. Jag ska dokumentera mina egna plugins lite men när det är gjort kan du också använda dem en och en.

Bevaka nytt innehåll via Twitter

När jag postar något här som jag lagt lite tid på, ser du det på Twitter (@samuelbrynolf) om du följer mig där. För allt publicerat finns såklart RSS-feeden. Dessa sätt är de enklaste att följa med samuelbrynolf.se. / Hörs!