Samuel Brynolf

8 år med webbhotellens Ryan Air—One.com

One.com. Vi är många som använder dem, ibland med näven knuten i fickan. Här är min summering av de senaste åren.

Låt mig först säga att jag är ointresserad av webbhotell i sig. De är som ljudtekniker: är de bra tänker man inte på dem.

Men jag fick lite ny irriterande info igår på lunchen (samt vad jag kunde göra åt problemet) av Samuel Svensson. Jag har ändå använt one.com i 8 år så en liten utvärdering kan ju vara på plats. Det här är saker som jag tänkt på:

Pros

  • Priset! Vill man bara köra en blogg och inte tweaka så mkt, är faktiskt one.com billiga. Det är ju deras USP.
  • Supporten. Även om de inte alltid kan hjälpa dig, går det att få tag på dem—även sent.
  • Sällan nere. Jag har haft webbhotell med bättre rykte som gått ned flera gånger. One tickar på.

Cons

  • Det är väldigt reglerat vad man kan göra på serversidan. Räkna med att egna optimeringar inte går. Såsom Googles Pagespeed module
  • Multisite för wordpress är inte tillåtet.
  • Fladdrig hastighet. Ibland går det snabbt, ibland långsamt. Och då är det svårt att se vilka optimeringar hos one.com som ger resultat. Tiden på dygnet verkar avgörande för hur snabb din sajt blir.

One.com och caching

One.com verkar har en förkärlek för att cacha. Jag upptäckte det när jag byggde den här bloggen, då det var stört omöjligt att fatta varför buggfixarna inte tog. Svaret: one.com erbjuder generöst en ofrivillig cache på css och javascript. För att fortsätta utveckla live mot servern fick jag en sträng att lägga in i .htaccess

Header add ”disablevcache” ”true”

Vidare har one.com en cache som du inte kan stänga av själv. Du måste vända dig till deras support. Exakt vad den gör vet jag inte och supporten beskriver den bara som ”caching all files”. Jag vill gärna ha kontroll, så jag prövade att stänga av den. Ingen skillnad. Möjligen lite snabbare. Jag föredrar att kontrollera caching själv via wp-plugin, Googles Pagespeed module eller .htaccess.

Summa summarum: Jag är missnöjd. Jag tänker att jag ska byta. Sen gör jag inget, även om jag inte ger one.com några nya sajter.

Edit 2016-03-02: One.com går att få fart på för med hjälp av Cloudflare (gratiskonto räcker) och bra cache-plugin (för dig som använder WordPress eller annan plattform som trålar databas). Du kommer inte att få nån vidare hjälp av One.com dock, deras support kommer nog att varna dig för att byta namnservrar och krånglar med skriftlig ansökan eller förfrågan enbart genom reggad epost. (Du kan alltså inte byta namnserver själv.)

Låt inte det stoppa dig. Betala en billig peng för att ha din wp-installation, sätta upp epost och klick-installera SSL. Servera sedan statiska sidor med alla assets via cloudflare, så får du fart på sajten trots one.com.

Samuelbrynolf.se ligger dock inte på one.com utan Siteground. Deras servars svarstider är fina—och integrerar Cloudflare med ett klick via c-panel.