Samuel Brynolf

Planering av Äventyrets typografi (aventyret.com)

Med anledning av Äventyrets nya webbplats fick jag göra mig ytterliggare bekant med verktyget Webfonter från FontFont.

När vi skissade på typografin använde vi Webfonter från Fontshop. Det är nämligen praktiskt att typsnitten säkert finns som webfonter tänkte vi. Rubrikerna är satta i Achilles och den var rimlig att skaffa hos Fontshop. För brödtexten använder vi Corporate S. Vilken var svinigt dyr hos Fontshop, men desto billigare hos Fonts.com.

Överhuvudtaget är båda sajterna under all kritik. Det tar lång tid att hitta rätt och förstå hur allt fungerar. Fonts.com hostar fonterna (förväntat) och har egen tjänst för att lägga typsnitten online, medan Fontshop låter mig ladda ned alla filer och lägga på webben bäst jag vill (oväntat). Är fortfarande osäker på om jag fått något om bakfoten. Nedladdningen från Fontshop innehåller ingen utlovad guide. Jag vet ju hur man gör och får utgå från att det inte finns några disclaimers. Men jag googlade iaf reda på guiden själv. Hela upplevelsen av både Fonts.com och Fontshop är rörig.

Jag gillar Typekit, som ju är en lösning för att betala för och läsa in skyddade typsnitt på sin webbplats. Jag fattar hur smidigt det är efter att ha hållit på med Fontshop/Fonts.com krånglet. Hade våra typsnitt funnits där hade vi sparat en hel del tid.

Kvarstår: Hur påverkas webbplatsens prestanda av att använda olika tjänster/tekniker för att läsa in typsnitt. Är det värt det?