Samuel Brynolf

Touch-event is pretty touchy

Jag hittade en bra artikel för att förstå hur touch och javascript fungerar. Det finns många bra plugins och bibliotek för att skapa touch-kontroller, men jag vill förstå grunden innan jag använder dem.

Här är artikeln från Popdevelop i Malmö. Jag lekte runt lite med exemplet och pratade med Anton Kindblad för att förstå touch ännu lite djupare. Det svåraste var att veta vad som var javascript-uttryck och vad som var exemplets variabelnamn i början—när man inte känner igen någonting. Till saken hör att jag började med deras demo innan jag läste förklaringen. Allt är dock bra beskrivet i artikeln. Jag gjorde om demon lite och la till TweenLite för att få en mjukare upplevelse.

Eventhandlers var ganska enkla att förstå, även till namnen. Jag gissade att eftersom touchstart finns borde touchend också fungera. Jag provade att lägga till en positionsvisare med touchend.

Nästa steg är att försöka göra något mer med kontrollerna, till exempel att få andra element att reagera när elementet som dras runt kommer till en viss position eller har mer än ett bestämt värde. Så här långt kom jag idag (exemplet fungerar inte med mus) och det är ju alltså Popdevelops exempel som är moddat och kommenterat.

Edit: 28/2-2014

Bra genomgång av scripts för touch i denna tutorial: mobile.smashingmagazine.com/2012/06/21/play-with-hardware-accelerated-css