Samuel Brynolf

Styla och skapa kartor—Mapbox

Mapbox är en tjänst för att skapa egenstylade, interaktiva kartor online. Du kan använda dem i appar och på webbplatser genom deras api eller kopiera enkla embedkoder.

Jag drog igång mitt konto och är förvånad över hur snabbt jag fick upp en karta som fungerade. Betalningslösningen är helt rätt, du betalar för visningar. Man får 3K gratis utan bindning (verkar sjukt lite – stämmer det?) överstiger besökare begränsningen så slutar tjänsten fungera tillsvidare.

Det går att påverka så gott som allt i kartorna via CartoCSS som fungerar likt CSS.

Just nu använder jag tjänsten för första gången på ett responsivt projekt. Jag ska försöka skriva om den här funktionen, som laddar in kartor för större skärmar, men ersätter kartan med en bild med länk för mindre. Kartan behöver ju ha lite storlek för att vara användbar i telefonen, men då fastnar man i den—istället för att scrolla nedåt scrollar man i kartan.

Jag har tidigare skrivit om TileMill men passar på att tipsa om programmet igen. Det är skapat av Mapbox för att ytterliggare kunna tweaka och anpassa kartan, som sedan kan laddas av Mapbox. TileMill har en bra crashcourse för detta.