Samuel Brynolf

Hur photoshop kommer till sin rätt för responsiv design

Bara för att designern inte har möjlighet att utforska rwd i ett program som Photoshop, är rasterbilder bra på annat.

Det är problematiskt i flera aspekter när man skapar form för en responsiv layout. Utöver att det är opraktiskt mot kund (= mååååånga skisser för att visa en full rwd-sajt) utnyttjar man inte möjligheten att få flöda innehåll fritt som något positivt eller en tillgång. Designern har ju ingen möjlighet att utforska detta i ett program som photoshop. Designleverabeln i rasterform visar en mix av

  • Typografi
  • Färg
  • Texturer
  • Layout

Det är problematiskt i flera aspekter när man skapar form för en responsiv layout. Utöver att det är opraktiskt mot kund (= mååååånga skisser för att visa en full rwd-sajt) utnyttjar man inte möjligheten att få flöda innehåll fritt som något positivt eller en tillgång. Designern har ju ingen möjlighet att utforska detta i ett program som photoshop.

Men photoshop är fortfarande ett fantastiskt verktyg, utan att kunna gränssnitt. Skapa istället form som ska ge riktlinjer för produktens atmosfär. Det hela är egentligen rätt enkelt: Ryck ut layouten ur punktlistan ovan och behandla den som ett helt eget element/system. Ett tillvägagångssätt är att använda style-tiles. Kunden ska förstå känslan, atmosfären och magkänslan som produktens form ska ge. Dokumentet innehåller nu:

  • Typografi
  • Färg
  • Texturer
  • Layout

När man anlitar en inredningsdesigner kan denne ibland arbeta på liknande sätt för att beskriva en idé innan den godkänns. Du får kanske en hörna med en vägg med rätt tapet, växter och tyger i en mindre komposition för att du ska förstå känslan av det planerade rummet. I vissa fall behandlar vi våra rwd-projekt utan respekt — vi skickar in inredningsdesignern innan rummen ens är byggda.